Hankkeen kesä

Korttipelejä, muutamat festarit, mediaa ja huikeita kohtaamisia

Näistä koostui kannabishankkeen kesä!

Kannabispelikortit saatiin painosta juuri parahiksi festareille matkaan, samoin hankkeen hupparit teemalla ”Haittaako?”. Teemaa käytetään myös tulevissa materiaaleissa sen herättämän kiinnostuksen vuoksi. Riikka, Pasi ja Maria jalkautuivat Ilosaareen, Naamoille, Puntalaan ja Blockfesteille keskustelemaan kannabiksesta ja kyllähän se on aihe, joka kiinnostaa ja puhututtaa. Kesän aikana kohdattiin satoja nuoria, joilta saimme tärkeää tietoa koetuista haitoista ja toisaalta myös suojaavista keinoista, joita nuorilla on jo käytössään. Neutraalista työotteesta saimme paljon kiitosta nuorilta, jotka olivat usein aluksi hieman epäileviä sen suhteen, saisivatko he taas kuulla saarnaavaa valistusta heidän elämäntavoistaan.

Hankkeen työntekijät näkyivät kesän aikana myös sekä mediassa että naapurimaan puolella: Kim oli heinäkuussa YLEn A-studiossa keskustelemassa Sveitsissä laillisena myytävästä ”kevytkannabiksesta”. Keskustelussa menivät iloisesti sekaisin kaikki kannabiksen päihdekäytöstä lääkekäyttöön ja ”kevytkannabikseen”. Tämä oli hyvä osoitus siitä, että kannabikseen liittyvässä julkisessa keskustelussa on vielä paljon selkeyttämisen tarvetta. Karin osallistui heinäkuussa huumausainepolitiikkaa käsittelevään paneeliin, joka järjestettiin Ruotsin suurimman poliittisen keskustelufoorumin Almedals-viikon yhteydessä. Paneelikeskustelussa kävi ilmi, että hyvin monet meitä täällä Suomessa puhututtavat kannabikseen liittyvät teemat, puhututtavat myös muissa Pohjoismaissa. Keskustelu antoi paljon virikkeitä hankkeen puitteissa tehtävään vaikuttamistyöhön. Tuija kontaktoi Pohjois-Suomen alueen verkostoja aina pienistä järjestöistä Aluehallintoviraston virkamiehiin. Ammattilaisten kiinnostus hankkeeseen sekä kannabikseen on erittäin runsasta, mikä tekee verkostoitumisesta helppoa. Samalla siihen liittyy paljon vastuuta: ammattilaisten odotukset ovat korkealla.

Hankkeelle on tärkeää, että käyttäjien kokemus saadaan tueksi ammattilaisten kokemuksen rinnalle, jotta myös hankkeen tuotosten loppukäyttäjä huomioidaan aidosti – myös heidän tarpeistaan käsin. Kesän antia hyödynnetäänkin tulevissa materiaaleissa. Seuraavaksi kehitteillä on kannabis-spesifi nelikenttä, joka on työkalu oman kannabiksenkäytön vähentämiseen tai lopettamiseen, sekä haittojen pohtimiseen. Nelikentän mukaan laitetaan myös tukimateriaalia ja se julkaistaan tulevaisuudessa myös hankkeen verkkosivuille.

Syksyllä kehittäminen jatkuu sekä nuorten että ammattilaisten parissa. Paljon mielenkiintoista on luvassa!