Tuija matkalla pohjoisessa

Minun työalueeni on laaja, keskipohjanmaan lakeuksilta, Kainuun vaaroille, aina Suomen pohjoisimpaan kuntaan Utsjoelle, tälle välille mahtuu isoja ja pieniä kuntia, monenlaisia toimijoita ja paljon erilaisia toimintaympäristöjä. On hienoa saada käydä kouluttamassa näin laajalla alueella ja tavata lukematon määrä erilaisia ihmisiä, hyviä tyyppejä!

Tänä syksynä olen saanut tehdä kaksi pohjoisen reissua, päässyt kouluttamaan ja keskustelemaan ammattitaitoisten ja innostuneiden ihmisten kanssa, saanut ihailla upeita maisemia yli Inarijärven sekä tietenkin maantiet jakanut porojen kanssa.

Ensimmäinen reissu suuntautui Kuusamon kautta Sallaan, jossa oli vastassa mahtava 15 työntekijän jengi, joka oli aktiivinen ja keskustelu soljui eteenpäin. Tuttuihinkin saattaa maakuntia kiertäessä törmätä ja Sallassa koulutukseen osallistuikin vanha opiskelukaveri. Sallasta matka jatkui Kemijärven kautta Luostolle, jonne majoittauduin muutamaksi päiväksi. Luostolta käsin tein koulutuspäivän Sodankylässä, jossa järjestettiin kaksi erillistä koulutusta. Ensimmäinen koulutus oli kunnan työntekijöille, tällä kertaa meitä oli vajaa 10 hengen porukka, jossa loistavaa keskustelua ja hyvää huumoria riitti. Aika ei meinannut riittää vaan juttua olisi riittänyt vielä toviksi! Iltapäivällä koulutettiin tulevia ammattilaisia, lähihoitajaopiskelijoita puhumaan kannabiksesta rohkeasti tulevissa harjoitteluissa ja työssään.

Luostolla järjestettiin 5.-6.9.2019 Lapin sosiaali- ja terveysturvan syyspäivät, jossa hanke oli esillä yhdessä nuorisoalanosaamiskeskus Vahvistamon ja Ehyt ry:n kanssa. Päivillä esiteltiin ensimmäistä kertaa myös hankkeen uunituoreet pohjoissaamen kieliset materiaalit. Materiaaleista pohjoissaameksi on käännetty faktapaperi, päiväkirja, nelikenttä sekä toiminnalliset kortit. Jatkossa pohjoissaamenkielinen materiaali tulee löytymään SamiSosterin ylläpitämästä saamenkielisen terveys- ja hyvinvointineuvonnan materiaalipankista, sekä toki myös hankkeen nettisivuilta.

Toinen pohjoisen reissu suuntautui Rovaniemen kautta Inariin ja Enontekiölle. Rovaniemellä pääsin kouluttamaan Vahvistamon ja Lapin AVI:n yhteisessä Osaamista vahvistamassa koulutuksessa nuorisotyöntekijöitä ympäri Lapin läänin. Kaikki osallistuivat yhteiseen osioon, jossa käsiteltiin perusfaktaa kannabiksesta, käytöstä Suomessa ja tilastoja. Lisäksi etsivät ja työpajatoimijat osallistuivat KASVI-interventio osioon. Keskustelu tässäkin porukassa oli loistavaa ja myös itse kouluttajana sai hyviä vinkkejä työntekijöiltä, joita voi koulutuksissa taas jakaa eteenpäin.

Inarissa pääsin kouluttamaan ja paikalle kokoontui uskomattoman iso porukka, 16 henkeä, joista eteläisin tuli Sodankylän puolelta Vuotsosta ja pohjoisin taisi olla Utsjoelta, eri ammattien edustajia oli laidasta laitaan, nuorisotyöntekijää, etsivä nuorisotyöntekijä, hyvinvointikoordinaattori, opettaja, terveydenhoitaja, perhetyöntekijää ja muita. Tämä porukka oli aivan huippu, opin uusia lausahduksia, sanan kaksi pohjoissaameakin, keskustelu rönsyili asiaan ja välillä asiaan viereen. Työntekijät saivat tutustua myös toisiinsa ja näin toivottavasti luotiin myös mahdollisuuksia yhteistyölle jatkossa. Myös Enontekiöllä koulutettiin väkeä vielä ennen kotimatkaa, sielläkin saimme tupaan hienon, vajaan 10 hengen ryhmän, taas kunnan eri ammattikuntia hienosti edustettuna.

Lapin koulutuspäivät ovat tuoneet itselle uutta motivaatiota, saanut itse uusia ajatuksia ja ollut hienoa tuoda koulutus sinne missä ammattilaiset ovat, ei niin, että pienempiin, syrjäisempiin kuntiin tarjotaan vain etämahdollisuutta. Jännitystä matkaan toi tiellä sarviaan kalistelevat, rykimässä olevat urosporot ja Lapin syksyn vaihtelevat kelit.

SamiSosterille isot kiitokset koulutusten järjestämisestä, sekä myös avusta pohjoissaamenkielisten materiaalien oikoluvusta ja neuvoista matkan varrella. Kiitos myös kaikille koulutuksiin osallistuneille Sallassa, Sodankylässä, Inarissa ja Enontekiöllä! Pohjoisessa järjestetään vielä koulutuksia jatkossakin, jos teidän kunnassanne ei ole vielä aktivoiduttu niin laittakaahan viestiä ja suunnitellaan milloin teillä saisi puhua kannabiksesta!

 

Terveisin, Tuija